2009. szeptember 7., hétfő

Laár András a ma esti Vacsoracsata vendéglátója


Laár András

Magyar humorista, költő, zeneszerző, buddhista pap, a L'art pour l'art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja.





Laár András lenyűgözte vetélytársait a Vacsoracsatában.

Nincs olyan ember hazánkban, aki ne ismerné Laár Andrást azaz Besenyő Pista bácsit. A L'art pour l'art Társulat műsorain több generáció nőtt fel. A Besenyő Pista bácsi szerepében is elhíresült színész és énekes a mai Vacsoracsatában főzőtudományáról adott számot.

Menüjével életfelfogását, és a buddhista világot próbálta megismertetni vendégeivel. Welcome drinkként is indai italokkal kínálta vetélytársait.

Az üdvözlő ital után a vacsora helyszíne felé vették az irányt. Miután a helyükre kísérte sztárvendégeit, eltűnt, és Besenyő bácsiként tért vissza, aki egy különleges fogással, flambírozott téglával kedveskedett vendégeinek.

Ezután az asztali áldás következett, és terítékre kerültek a fogások. Előételként egy különleges indiai ételt szolgált fel, főételként egy vegetáriánus kolbászból készült székelykáposztát. Desszertként pedig egy joghurtkelyhet kínált. A vacsorát közös zenéléssel zárták.

A mai estét Faragó András és Lola 9-9 pontra, Erika és Sándor 10-10 pontra értékelte, így Andrásnak összesen 38 pontja van.





Előétel:

Indiai kofta rizzsel a’la Laár

Hozzávalók:
A gombócokhoz:
30 dkg tehéntúró
3 evőkanál liszt
2 db zöld erős paprika, apróra vágva
1 evőkanál őrölt koriander

bors
olaj a sütéshez
rizs a körethez

A szószhoz:
4 nagy paradicsom vagy 3 dl paradicsom sűrítmény
1 dl tejföl
2 db zöld erős paprika
1 fej vöröshagyma
1 kiskanál garam masala vagy római kömény
2 kiskanál mák
2 kiskanál őrölt koriander
2 evőkanál kókuszreszelék
1 kiskanál gyömbér
kevés só

Elkészítési mód:
A mártáshoz a friss paradicsomot megmossuk és felszeleteljük. Hozzáadunk 8 dl vizet, majd fedő alatt megfőzzük. Miután megfőtt, átpasszírozzuk egy szitán. Közben hagymát pirítunk és belekeverjük a garam masalát, a mákot, a koriandert, a gyömbért és a sót. Együtt pirítjuk még egy picit, majd a legvégén hozzáadjuk a tejfölt, a kókuszreszeléket és az erős paprikát. Ezt mind belekeverjük a paradicsommártásunkba, és kb. 10 percig főzzük.
Mindeközben a gombócokhoz a túrót, a lisztet, az erős paprikát, a koriandert és a sót tésztává gyúrjuk. Golyókat formázunk belőle, majd közepes lángon kisütjük bő olajban. A már megsült, aranybarna golyókat beletesszük a paradicsommártásba, és hagyjuk, hogy kissé megszívják magukat. Rizzsel tálaljuk.


Az előételről:
Az est első fogása indiai kofta volt. Annak ellenére, hogy András vendégei húsimádoók, a vega előétel elnyerte tetszésüket. Az indiai különlegesség annyira ízlett a celebeknek, hogy nem győzték dicsérni vendéglátójukat.



Főétel:

Székelykáposzta szejtánból

Hozzávalók:
100 g árpa
800 g savanyú káposzta
400 g szejtán
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
pirospaprika
őrölt kömény
borsikafű
babérlevél

20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
500 ml szójajoghurt

Elkészítés:
A szejtánból hagyományos módon pörköltet készítünk: az apróra vágott vöröshagymát és zöldpaprikát olajon megpirítjuk, fűszerezzük köménnyel, pirospaprikával és fokhagymával. Rátesszük a szejtánt és kevés vízzel együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a savanyú káposztát. Ha a káposzta túl sós, mossuk ki. Beletesszük az előző este beáztatott árpát, felengedjük vízzel és készre főzzük. A borsikafüvet a végefelé tegyük bele, mert akkor nem lesz keserű az étel. A végén készíthetünk hozzá szójajoghurtos habarást a következő módon: a tönkölylisztet keverjük össze a szójajoghurttal és vízzel és öntsük a káposztához.


A főételről:
A főételt – a szejtánból és vegetáriánus kolbászból készült székelykáposztát – a vendégek már csípősnek találták. A kofte és szejtán külön-külön is elég csípősek, nemhogy együtt.



Desszert:

Illatos joghurt mézzel

Hozzávalók:
4 pohár natúr joghurt
3-4 szem kardámom mag
5 evőkanál méz
15 dkg cukor
2 maréknyi dióbél
3 db mangó

Elkészítés:
Tegyük a joghurtot egy szűrőpapírral bélelt szűrőbe. Várjunk vele pár órát, míg a joghurt leve kicsepeg. Olvasszuk fel a cukrot egy serpenyőben, majd ha szép barnára pirult, tegyük bele a dióbelet. Keverjük jól össze, utána borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Várjuk meg míg teljesen kihűl, utána törjük kis darabokra. Tegyük egy mézsárba és zúzzuk össze.
Hámozzuk meg a mangót, vágjuk le a magjáról az értett húst, utána kockázzuk fel.
Öntsük a sűrű joghurtot egy tálba, tegyük hozzá az összezúzott kardámom magot, majd keverjük össze. Kanalazzunk egy-egy kanál mézet üvegkelyhekbe, tegyünk rá a mangó kockából, utána töltsük rá a fűszeres joghurtkrémet. Tetejére szórjunk az összetört grillázsból.


A desszertről:
A desszertet, vagyis a kardámommal illatosított joghurtkelyhet 3 féle mézből készítette András, de sajnos ezzel a fogással sem aratott osztatlan sikert.


Forrás: vacsoracsata.tv



1 megjegyzés:

Unknown on 2009. december 27. 1:05 írta...

fincsííí lehet....

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template