2009. szeptember 14., hétfő

E hét első estjén a Vacsoracsatában Papadimitriu Athina vendégszeretetét élvezték a versenytársak


Papadimitriu Athina

Színésznő, énekesnő




Görög este a Vacsoracsatában!
Hatalmas eszem-iszom, dínom-dánom, legkönnyebben így jellemezhetnénk Athina vacsoráját.

Hazánk népszerű színésznője, a görög származású Papadimitriu Athina volt a hét első vendéglátója. Vetélytársait nem otthonában, hanem barátnője lakásában látta vendégül, de az adás elején azonban a nézők kedvéért mégis tartott egy kis tárlatvezetést jurta méretű lakásában.

A vacsora hozzávalóit a helyi közértben szerezte be, a fogásokhoz illő bort Lajos bácsitól, a helyi termesztőtől vette, a főételhez szükséges csalánt pedig kertjében szedte.

Barbi Athina vacsorájára késve érkezett, mert fellépése volt. A welcome drink mellé a saját készítésű sajtját szolgált fel vendégeinek, és hogy elűzzék a rossz szellemeket a vacsoráról a pálinkás poharakat mindenkinek a földhöz kellett vágnia.

Amíg Barbit várták Athina egy rögtönzött dallal kedveskedett a fiúknak. Közben megérkezett Barbi, aki egy eperbokrot hozott ajándékba vendéglátójának. Míg Athina a konyhában előkészítette az előételt, a vendégek a kezük ügyébe került hangszerekkel szórakoztatták magukat. Feri harmonikázott, Imre pedig citerázott.






Előétel:

Rizsleves

Hozzávalók:
1 pohár rizs
1 citrom leve
1 dl joghurt
1 kanál Graham-liszt
2 dl tej
csipet só

Elkészítése:
A rizst mossuk tisztára, és tegyük fel annyi vízbe főzni, hogy ellepje a rizst. Amikor forr, csavarjuk bele 1 citrom levét. Ha megfőtt a rizs, 2 dl tejbe belehabarunk 1 kanál lisztet. Ezzel a levest feleresztjük tetszés
szerint, összeforraljuk, és tálaláskor joghurtot öntünk rá.


Az előételről:
Athinától vendégei görög fogásokat vártak. Az előétel azonban nem épp a görög konyha ízvilágát tükrözte. Joghurtos rizslevese sima, egyszerű, hétköznapi étel volt, amivel azt akarta bebizonyította vetélytársainak, hogy pár száz forintból is lehet finomat főzni.



Főétel:

Tepsis csirke, csalános paszattió, tzatziki

Tepsis csirke
Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 db egész csirkemell vagy 50 dkg pulykamell
4 nagy szem vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
20 dkg trappista sajt

szárnyasfűszer

Elkészítése:
Vegyünk egy közepes méretű tepsit, kenjük ki az alját olajjal. Hámozzuk meg a krumplit (nyersen), karikázzuk fel, majd terítsük szét a tepsiben. Ahány rétegben sikerül lerakni, annyiszor sózzuk meg a tetejét, hogy mindenhol átérje a só. Ezután a vöröshagymát is meghámozzuk és felszeljük karikára, a krumpli tetejére. Majd a csirkemellet szeljük fel szeletekre (0,5-1cm-es vastagságúra), fűszerezzük be a szárnyas fűszerrel. Fektessük a hagymára. Borítsuk be a tepsit alufóliával, tegyük előmelegített sütőbe 40 percre. Ezalatt megpuhul a krumpli, és megpárolódik a husi. Ha letelt a 40 perc, kivesszük a sütőből, ráöntjük a nagy pohár tejfölt úgy, hogy mindenhol ellepje, majd visszatoljuk a sütőbe 10 percre.
Ha ez is kész, ráreszeljük a sajtot, majd ismét betoljuk a sütőbe 10 percre.



Csalános paszattió
Hozzávalók:
3 nagyobb csomó csalán
1 zacskó lyukas tészta
vaj

Elkészítése:
Kevés vízben, és zsiradékban megpároljuk a csalánt, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd összekeverjük a tésztával. Jól eldolgozzuk, hogy mindenhová kerüljön a csalánból.



Tzatziki:
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítése:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az uborkát, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.


A főételről:
Athina a főételt egy hatalmas fatálon tálalta. A szemet, szájat gyönyörködtető fogás, Feri kivételével mindenkinek ízlett. A Barátok közt egykori rosszfiúja, ugyanis nem szereti a tzatziki, de hosszas könyörgés után mégis megkóstolta.



Desszert:

Epersaláta rétes kosárban joghurtos szósszal

Hozzávalók:
1 zacskó rétestészta
Kevés olaj
1/2 kg eper
2 pohár joghurt
1 muffin sütőforma

Elkészítése:
Kisebb kockákra vágjuk a rétestésztát, elhelyezzük a sütőformába és üresen készre sütjük. A joghurtot ízesítjük, összekeverjük a feldarabolt eperrel és beletöltjük a készre sütött formába. Porcukorral és friss eperrel tálaljuk.


A desszertről:
Az est utolsó fogása, epersaláta volt rétes kosárban joghurtos szósszal. A látványos finomság nemcsak szép, hanem ízletes volt.



Forrás: vacsoracsata.tv

1 megjegyzés:

Gabrosz McGoyo on 2010. június 15. 19:03 írta...

Jó lett volna, ha a rizsleves leírásába is fel lett volna tüntetve a hagymás dinsztelés... (előbb csináltul leírás alapján és utána néztük a videót, mikor már kész volt és nem lett tuti...)
Így "reszeltek" az első rizslevesünknek, de mind1...
Azért köszönjük szépen!

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template